06 January 2011

Resepi Bun Kastad Blueberi

Bahan A
500 gm tepung roti
50 gm gula halus
50 gm mentega
15 gm yis kering
10 gm pelembut roti
25 gm susu tepung
1 biji telur gred B

Bahan B
250 ml air sejuk

Bahan C
Sedikit jem blueberi
Sedikit kastad segera


Cara menyediakan :

  1. Masukkan bahan A dan bahan B. Adun sehingga kenyal.
  2. Sebelum keluarkan doh, masukkan bahan C dan adun sehingga rata.
  3. Keluarkan doh bahagikan kepada 3 bahagian. Rehatkan selama 10 minit .
  4. Ratakan bahagian pertama, setebal 1cm, sapukan blueberi. Diikuti bahagian kedua setebal 1cm, letakkan di atas bahagian pertama, kemudian sapukan kastad.
  5. Akhir sekali, ratakan bahagian ketiga 1cm, letakkan di atas bahagian kedua. Rehatkan doh sehingga kembang. Kemudian sapukan telur, bakar pada suhu 180C selama 15 minit.